Ciasto czekoladowe

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 g rodzynek
  • 250 g margaryny
  • 200 g drobnego cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Polewa:

  • 50 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 50 ml mleka Łaciate
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana

Przygotowanie

Krok 1

Margarynę oraz oba rodzaje czekolad połamanych wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu. Po połączeniu się składników (cały czas mieszając) zdejmujemy z kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystudzenia.





Krok 2

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier, sól i miksujemy, aż połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy.



Krok 3

Formę na ciasto wysmarować tłuszczem, posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min. (do suchego patyczka).



Krok 4

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie, następnie zimne wyjąć ciasto na podstawkę i udekorować polewą czekoladową.



Krok 5

Śmietankę i mleko doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia, lekko przestudzić i polać zimne ciasto, posypać skórka kandyzowaną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.