Margarynę oraz oba rodzaje czekolad połamanych wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu. Po połączeniu się składników (cały czas mieszając) zdejmujemy z kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystudzenia.
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier, sól i miksujemy, aż połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Formę na ciasto wysmarować tłuszczem, posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min. (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie, następnie zimne wyjąć ciasto na podstawkę i udekorować polewą czekoladową.
Śmietankę i mleko doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia, lekko przestudzić i polać zimne ciasto, posypać skórka kandyzowaną.
Dodaj komentarz