Ciasto miodowo -makowe

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto miodowe:

  • 3 szk, mąka, ,
  • 2 szt jajka, ,
  • 150 g masło łaciate, ,
  • 1/2 szk cukier, ,
  • 3 łyżki miód, ,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soda,

Ciasto z makiem:

  • 2/3 szk mąka,,
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana, ,
  • 1/2 szk cukier, ,
  • 4 szt jajka, ,
  • 1/2 szk mak, ,
  • sól 1 szczypta,

Krem budyniowy:

  • 600 ml mleko łaciate, ,
  • 200 g masło łaciate, ,
  • 2 szt budyń waniliowy bez cukru, ,
  • 5 łyżek cukier, ,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,

Polewa:

  • 100 g czekolada gorzka, ,
  • 5 - 6 łyżek mleko łaciate, ,
  • płatki migdałowe do posypania,

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto miodowe: Masło rozpuścić wraz z miodem i cukrem, przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sodę. Jajka zmiksować i dodać do suchych składników, dodać również mieszankę miodową. Ciasto zmiksować lub wyrobić ręcznie na jednolitą masę i podzielić na dwie części. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć rozwałkowane ciasto. Piec 13 – 15 minut w temperaturze 175 stopni. Tak samo upiec druga część ciasta.



Krok 2

Ciasto z makiem: Obie mąki przesiać do miski, dodać mak i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka wraz ze szczypta soli ubić na pianę. Następnie dodać cukier oraz dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Porcjami dodawać suche składniki i miksować mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 175 stopni.



Krok 3

Masa budyniowa: 500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i dodać do gotującego się mleka. Budyń przykryć folią i ostudzić. Masło zmiksować i dodać po łyżce budyniu tak aby powstał jednolity krem.



Krok 4

Składanie: W foremce ułożyć ciasto miodowo, następnie wyłożyć połowę kremu budyniowego. Przykryć ciastem z makiem. Ponownie wyłożyć krem budyniowy i przykryć ciastem miodowym.



Krok 5

Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić wraz z mlekiem. Przygotowana polewą polać ciasta, posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasta schłodzić i przechowywać w lodówce. Najlepsze jest po 2 dniach.



Wyślij przepis

Zobacz także

Recipe image

Tort Sachera


-/5

Powyżej 1h

Recipe image

Ciasto dyniowe


-/5

Powyżej 1h

Recipe image

Oponki serowe


-/5

Do 30 min

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.