Ciasto miodowe: Masło rozpuścić wraz z miodem i cukrem, przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sodę. Jajka zmiksować i dodać do suchych składników, dodać również mieszankę miodową. Ciasto zmiksować lub wyrobić ręcznie na jednolitą masę i podzielić na dwie części. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć rozwałkowane ciasto. Piec 13 – 15 minut w temperaturze 175 stopni. Tak samo upiec druga część ciasta.
Ciasto z makiem: Obie mąki przesiać do miski, dodać mak i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka wraz ze szczypta soli ubić na pianę. Następnie dodać cukier oraz dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Porcjami dodawać suche składniki i miksować mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 175 stopni.
Masa budyniowa: 500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i dodać do gotującego się mleka. Budyń przykryć folią i ostudzić. Masło zmiksować i dodać po łyżce budyniu tak aby powstał jednolity krem.
Składanie: W foremce ułożyć ciasto miodowo, następnie wyłożyć połowę kremu budyniowego. Przykryć ciastem z makiem. Ponownie wyłożyć krem budyniowy i przykryć ciastem miodowym.
Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić wraz z mlekiem. Przygotowana polewą polać ciasta, posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasta schłodzić i przechowywać w lodówce. Najlepsze jest po 2 dniach.
Dodaj komentarz