Smaczne danie z cielęciny z dodatkiem śliwek. Śliwki mają wiele cennych właściwości - regulują trawienie, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy. Cielęcinę podajemy z konfiturą z żurawiny. Bardzo dobre danie obiadowe dla całej rodziny.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam
Mięso kroimy tak, aby uzyskać jeden, duży płaski placek i rozbijamy. Przyprawy mieszamy z olejem i smarujemy nimi mięso z obu stron. Umieszczamy w lodówce na 10 godzin.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na zamarynowanym mięsie kładziemy śliwki suszone i zwijamy w roladę. Mięso wiążemy sznurkiem. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 90 minut. Co jakiś czas mięso podlewamy powstałym podczas pieczenia sosem.
Rozkładamy ciasto francuskie, na którym układamy schłodzoną roladę. Mięso zawijamy w ciasto. Blachę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, układamy na nim roladę i smarujemy ją jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypujemy sezamem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Umieszczamy w nim przygotowane wcześniej mięso i pieczemy 25 minut. Roladę lekko studzimy i kroimy na kawałki.
Dodaj komentarz