Cielęcina ze śliwkami w cieście francuskim

Smaczne danie z cielęciny z dodatkiem śliwek. Śliwki mają wiele cennych właściwości - regulują trawienie, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy. Cielęcinę podajemy z konfiturą z żurawiny. Bardzo dobre danie obiadowe dla całej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg cielęciny bez kości
  • 12 sztuk suszonych śliwek
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki sezamu

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy tak, aby uzyskać jeden, duży płaski placek i rozbijamy. Przyprawy mieszamy z olejem i smarujemy nimi mięso z obu stron. Umieszczamy w lodówce na 10 godzin.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na zamarynowanym mięsie kładziemy śliwki suszone i zwijamy w roladę. Mięso wiążemy sznurkiem. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 90 minut. Co jakiś czas mięso podlewamy powstałym podczas pieczenia sosem.



Krok 3

Rozkładamy ciasto francuskie, na którym układamy schłodzoną roladę. Mięso zawijamy w ciasto. Blachę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, układamy na nim roladę i smarujemy ją jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypujemy sezamem.



Krok 4

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Umieszczamy w nim przygotowane wcześniej mięso i pieczemy 25 minut. Roladę lekko studzimy i kroimy na kawałki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.