Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce na małej mocy. Kiedy czekolada jest już płynna dodać do niej masło i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Do rozpuszczonej masy czekoladowo-maślanej dodać preparowane żyto i bardzo dokładnie wymieszać. Wszystkie ziarenka muszą być dokładnie pokryte czekoladą z masłem. Na dno tortownicy wyłożyć żyto w czekoladzie, wyrównać, docisnąć do dna i wstawić do lodówki na 10 min, aby blat stężał.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Śmietankę ubić z cukrami, kiedy jest już sztywna dodać mascarpone i zmiksować na jednolitą masę, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksować. Tak powstałą masę-piankę śmietankową wyłożyć na blat z żyta, wyrównać szpatułką i wstawić na 10 min do lodówki, aby stężała.
Śmietankę podgrzać, dodać do niej żelatynę i cukier i bardzo dokładnie rozpuścić. Ostudzoną żelatynę ze śmietanką wlać do likieru jajecznego i dokładnie wymieszać, następnie wylać na masę śmietanową. Wstawić na 10 min do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Na polewie z advocata porobić esy-floresy, zostawić do stężenia czekolady. Podawać schłodzone. Smacznego!
Dodaj komentarz