Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Na "dmuchany blat"

  • 100 g żyta preparowanego
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g prawdziwego masła extra Łaciate o zawartości tłuszczu 82%

Na piankę śmietankową

  • 600 g śmietanki Łaciata 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

Na polewę advocatową

  • 250 ml likieru advocat
  • 50 ml śmietanki Łaciata 30 %
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g mlecznej czekolady

Przygotowanie

Spód ciasta

Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce na małej mocy. Kiedy czekolada jest już płynna dodać do niej masło i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Do rozpuszczonej masy czekoladowo-maślanej dodać preparowane żyto i bardzo dokładnie wymieszać. Wszystkie ziarenka muszą być dokładnie pokryte czekoladą z masłem. Na dno tortownicy wyłożyć żyto w czekoladzie, wyrównać, docisnąć do dna i wstawić do lodówki na 10 min, aby blat stężał.





Masa

Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Śmietankę ubić z cukrami, kiedy jest już sztywna dodać mascarpone i zmiksować na jednolitą masę, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksować. Tak powstałą masę-piankę śmietankową wyłożyć na blat z żyta, wyrównać szpatułką i wstawić na 10 min do lodówki, aby stężała.





Polewa

Śmietankę podgrzać, dodać do niej żelatynę i cukier i bardzo dokładnie rozpuścić. Ostudzoną żelatynę ze śmietanką wlać do likieru jajecznego i dokładnie wymieszać, następnie wylać na masę śmietanową. Wstawić na 10 min do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Na polewie z advocata porobić esy-floresy, zostawić do stężenia czekolady. Podawać schłodzone. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.