Makaron ze szpinakiem, gorgonzolą i orzeszkami ziemnymi to pomysł na prosty i szybki w przygotowaniu obiad. Połączenie nieco mdłego szpinaku z intensywną w smaku gorgonzolą to strzał w dziesiątkę. Orzeszki ziemne można zastąpić innymi orzechami, na przykład migdałami, włoskimi lub piniowymi.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zachować kilka łyżek wody z gotowania makaronu, odcedzić.
Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać szpinak i masło. Smażyć na średnim ogniu około 2 minuty, aż szpinak zwiędnie.
Na patelnię wlać śmietankę i wodę z gotowania makaronu, a gdy się podgrzeje, także pokruszoną gorgonzolę. Podgrzewać, aż ser się rozpuści. Spróbować i doprawić pieprzem oraz ewentualnie solą (ser sam w sobie jest słony).
Makaron rozłożyć na talerze, polać sosem. Posypać odrobiną pokruszonej gorgonzoli i uprażonymi orzechami.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Michał Pliczkowski
Opublikowany: 2020-12-11 09:19:00
nie raz ten przepis uratował mi obiad, gdy okazywało się, że mam max. 20 minut na jedzenie...
Odpowiedz