Babeczki dyniowo-kawowe

Autor:

szalotka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Puree z dyni

  • 1 mała dynia

Ciasto

  • 1 i 1/3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3/4 szkl. puree z dyni
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 jajka

Karmel

  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 4 łyżki wody
  • 1/3 szkl. śmietanki 30% ŁACIATA

Przygotowanie

Puree z dyni

Dynię pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Kawałki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku ok. 60 min w 180 st. C. Gdy dynia będzie miękka i ostudzona wyjąć łyżką miąższ, a następnie go zmiksować blenderem na głądką masę.



Ciasto

Mąkę wymieszać z kawą, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem, przyprawą do piernika. Odstawić na bok. Zmiksować razem puree z dyni, cukier i olej. Do masy z dynią dodawać po kolei jajka i dokładnie miksować mikserem. Następnie stopniowo do masy dodawać suche składniki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Papilotki wypełnić ciastem i piec ok. 15-20 min lub do suchego patyczka w 180 st. C. Wystudzone babeczki można udekorować kremem lub bitą śmietaną i polać sosem karmelowym.



Karmel

Cukier wsypać do garnka, dodać wodę tak, żeby przykryła cały cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, nie mieszać. Gdy cukier się rozpuści i zrobi się brązowy dodać śmietankę. Gotować jeszcze chwilę, aż karmel ponownie się rozpuści i zestawić z ognia. Wystudzonym karmelem można polać babeczki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.