Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Dynię pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Kawałki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku ok. 60 min w 180 st. C. Gdy dynia będzie miękka i ostudzona wyjąć łyżką miąższ, a następnie go zmiksować blenderem na głądką masę.
Mąkę wymieszać z kawą, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem, przyprawą do piernika. Odstawić na bok. Zmiksować razem puree z dyni, cukier i olej. Do masy z dynią dodawać po kolei jajka i dokładnie miksować mikserem. Następnie stopniowo do masy dodawać suche składniki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Papilotki wypełnić ciastem i piec ok. 15-20 min lub do suchego patyczka w 180 st. C. Wystudzone babeczki można udekorować kremem lub bitą śmietaną i polać sosem karmelowym.
Cukier wsypać do garnka, dodać wodę tak, żeby przykryła cały cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, nie mieszać. Gdy cukier się rozpuści i zrobi się brązowy dodać śmietankę. Gotować jeszcze chwilę, aż karmel ponownie się rozpuści i zestawić z ognia. Wystudzonym karmelem można polać babeczki.
Dodaj komentarz