Risotto z kaczką

Risotto z kawałkami delikatnej kaczki to z pewnością wykwintna potrawa. Idealne jako danie główne lub jako romantyczna kolacja. Danie czasochłonne, natomiast smak wynagrodzi nam włożony w przygotowanie trud.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi kaczki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g ryżu na risotto
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 15 g masła
  • 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • Sól
  • Pieprz ziołowy

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kaczki oczyszczamy ze skóry. Rozgrzewamy na patelni olej. Wrzucamy mięso. Smażymy na małym ogniu około 10 minut, przewracając aż będą usmażone w stopniu, który nam odpowiada. Usmażoną pierś odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce i kroimy w mniejsze kawałki.



Krok 2

W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 2-3 minut.



Krok 3

Wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu, aż wyparuje. W kolejnym kroku stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kawałki kaczki wraz z sokami, które z niej wyciekły.



Krok 4

Dodajemy masło i śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy do smaku solą. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Po nałożeniu ryżu na talerz, kładziemy na samą górę większą porcje mięsa oraz posypujemy całość świeżo zmielonym ziołowym pieprzem.



Wskazówki

Bulion, który dodajemy do ryżu musi być gorący.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.