Risotto z kaczką

Risotto z kawałkami delikatnej kaczki to z pewnością wykwintna potrawa. Idealne jako danie główne lub jako romantyczna kolacja. Danie czasochłonne, natomiast smak wynagrodzi nam włożony w przygotowanie trud.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi kaczki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g ryżu na risotto
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 15 g masła
  • 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • Sól
  • Pieprz ziołowy

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kaczki oczyszczamy ze skóry. Rozgrzewamy na patelni olej. Wrzucamy mięso. Smażymy na małym ogniu około 10 minut, przewracając aż będą usmażone w stopniu, który nam odpowiada. Usmażoną pierś odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce i kroimy w mniejsze kawałki.



Krok 2

W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 2-3 minut.



Krok 3

Wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu, aż wyparuje. W kolejnym kroku stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kawałki kaczki wraz z sokami, które z niej wyciekły.



Krok 4

Dodajemy masło i śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy do smaku solą. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Po nałożeniu ryżu na talerz, kładziemy na samą górę większą porcje mięsa oraz posypujemy całość świeżo zmielonym ziołowym pieprzem.



Wskazówki

Bulion, który dodajemy do ryżu musi być gorący.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.