Ciasto Panna Jagódka

Autor:

Basiliana

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto "Panna Jagódka"

  • 150 g ciastek maślanych
  • 80 g masła Łaciate
  • 250 ml śmietany 30% Łaciata oraz ok. 100 ml do dekoracji
  • 250 ml oraz dwie łyżki mleka Łaciate
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • Ziarenka z ½ laski wanilii - opcjonalnie
  • 2 szklanki borówki amerykańskiej, świeżej lub mrożonej
  • 1 galaretka jagodowa, ewentualnie truskawkowa
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Masło roztopić w rondelku na niewielkim ogniu. Ciastka maślane pokruszyć blenderem i dokładnie wymieszać z roztopionym masłem. Masą miasteczkową wyłożyć okrągła formę o średnicy 26 cm, wykładając także boki formy, na wysokość ok. 4 cm, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny. Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnego mleka i odstawić do spęcznienia. 250 ml śmietany zagotować z 250 ml mleka, cukrem i wanilią, od czasu do czasu mieszając, a po zagotowaniu zdjąć z ognia. Przełożyć żelatynę do gorącej śmietany z mlekiem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Po przestudzeniu masy schłodzić ją w lodówce, a gdy zacznie lekko tężeć, powoli wylać ją na spód ciasteczkowy i umieścić formę w lodówce do całkowitego stężenia masy. Borówkę amerykańską rozdrobnić w blenderze (mrożone owoce należy wcześniej całkowicie rozmrozić), przełożyć do rondelka i dolać 100 ml wody, a następnie zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać do rondelka z borówką galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu musu borówkowego wylać go na warstwę śmietanową i schłodzić w lodówce do stężenia. Gotowe ciasto udekorować śmietaną ubitą z cukrem pudrem. Do dekoracji można także wykorzystać liście melisy lub mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.