Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Białka jaj zmiksuj na sztywno z 50 g cukru. Żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaj przesiane kakao i połącz. Następnie stopniowo dodawaj ubite białka. Masę rozłóż na blasze i wyrównaj.
Piecz przez ok 20 min. Po wyjęciu z piekarnika odwróć na czystą ściereczkę, usuń papier do pieczenia i przy pomocy ściereczki zwiń w roladę i tak ostudź (ściereczka powinna znajdować się wewnątrz rolady).
Odlej 3/4 szklanki mleka i połącz trzepaczką ze skrobią ziemniaczaną, mąką tortową oraz żółtkami.
Pozostałe mleko doprowadź do wrzenia. Wlej przygotowany roztwór i cały czas mieszając ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu (cały czas mieszając) przez 2-3 min., aż osiągnie konsystencję budyniu.
Zdejmij ze źródła ciepła, przykryj, ostudź a następnie schłodź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.
Zimną śmietankę ubij na sztywno. Stopniowo połącz z budyniem. Masę podziel na pół i do jednej części wmieszaj rozpuszczoną czekoladę.
Roladę rozwiń, rozsmaruj jasny krem i ponownie zwiń. Wierzch posmaruj kremem z czekoladą i wstaw do lodówki na min 2-3 h. Przed podaniem udekoruj wiórkami z czekolady oraz cukrowymi jajkami.
Dodaj komentarz