Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Białka jaj zmiksuj na sztywno z 50 g cukru. Żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem, przesianą mąką oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Do żółtek dodaj przesiane kakao i połącz. Następnie stopniowo dodawaj ubite białka i wmieszaj je w masę łyżką.
Gotowy krem rozłóż na blasze i wyrównaj. Piecz przez ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika połóż wierzch ciasta na czystej ściereczce. Usuń papier do pieczenia i przy pomocy ściereczki zwiń ciasto w roladę. W ten sposób ostudź ciasto (ściereczka powinna znajdować się wewnątrz rolady).
Przygotuj krem. Odlej 3/4 szklanki mleka i połącz trzepaczką wraz ze skrobią ziemniaczaną, mąką tortową oraz żółtkami. Pozostałe mleko doprowadź do wrzenia. Wlej przygotowany roztwór, cały czas mieszając, a potem ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż osiągnie konsystencję budyniu. Ciągle mieszaj. Zdejmij ze źródła ciepła, przykryj, ostudź, a następnie schłodź w lodówce.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Schłodzoną dobrze śmietankę ubij na sztywno. Stopniowo połącz z kremem budyniowym. Masę podziel na pół. Do jednej części dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Roladę rozwiń i odłóż ścierkę na bok, nie będzie już potrzebna. Na spodzie rozsmaruj jasny krem i zwiń ostrożnie ciasto w roladę. Wierzch rolady posmaruj kremem z czekoladą i wstaw do lodówki na min 2-3 h. Przed podaniem udekoruj roladę wiórkami z czekolady oraz cukrowymi jajkami. Smacznego!
Dodaj komentarz