Babeczki są proste w przygotowaniu, a sama dekoracja zależy już od zdolności manualnych. Z masy cukrowej można ułożyć wiele jesiennych ozdób np. liście, jarzębinę czy dynię, która zdecydowanie zachwyci gości. Cukier możesz zastąpić syropem klonowym.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 16
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. W misce wymieszać dwa rodzaje cukru, masło i ubite wcześniej jajka.
Dodać suche składniki i wymieszać na gładką masę. Dodaj puree z dyni.
Ciasto nałożyć do foremek na muffiny. Wypełniając je do połowy. Piec przez 20 min.
Teraz pora na wykonanie dekoracji. Ser mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy. Kremową masę dodajemy do rękawa cukierniczego lub nakładamy na folię spożywczą i zawijamy w rożek. Wyciskamy krem na wierzch babeczek.
Do wykonania ozdoby – dyni, potrzebujemy gotowej masy cukrowej w kolorze pomarańczowym. Formujemy ją w kształt dyni. Czapeczki na dynie wykonujemy podobnie, ale przy użyciu brązowej masy cukrowej.
Dodaj komentarz