Ciasto piaskowe z jabłkami

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. cukru
  • ½ szkl, mleka Łaciate
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Cukier puder
  • Bułka tarta

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.



Krok 2

Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą na puszysta masę.



Krok 3

Do masy dodajemy stopniowo jajka oraz następnie mąkę z proszkiem i mleko na przemian i ucieramy dokładnie.



Krok 4

Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy cienko bułką tartą i przekładamy na nią ciasto.



Krok 5

Na wierzchu układamy jabłka pokrojone w plasterki, posypujemy cienko cynamonem.



Krok 6

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w 180°C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.