Ciasto

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 6 jajek (same białka),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka maku,
  • 1 paczka wiórek kokosowych

Masa

  • 6 jajek (same żółtka),
  • 1 budyń śmietankowy na 3 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 szklanki mleka Łaciate 3.2 %,
  • rodzynki

Przygotowanie

Ciasto

Białka ubić, Dodać cukier, mąkę i ubić mikserem. Dodać mak, wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. To ciasto wylać na blachę prostokątną. Piec 15 - 20 min.



Masa

Rozpuścić w 1 szklance mleka budyń śmietankowy, łyżkę mąki, 6 żółtek, cukier, kakao. Zagotować 2 szklanki mleka i do tego dodać wszystkie wcześniej wymieszane składniki. Zagotować na wolnym ogniu, bez przerwy mieszając. Ostudzić. Rozetrzeć masło i powoli dodawać ugotowany budyń. Na koniec dodać bakalie (rodzynki, orzechy). Na blachę z biszkoptem wyłożyć masę. Na wierzchu układać biszkopty nasączone alkoholem (2/3 alkoholu, 1/3 wody). Polać polewą czekoladową, na każdy biszkopt szybko położyć rodzynki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.