Rożki czekoladowe z bitą śmietaną

Autor:

Monika Och

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 10 dkg czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 150 ml śmietanki kremówki Łaciata 30%
  • Łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • Wafelek mleczny

Przygotowanie

Krok 1

Z papieru do pieczenia wyciąć 4 krążki o średnicy 15 cm, zwinąć je w różki, a bok skleić taśmą samoprzylepną.



Krok 2

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Łyżką nałożyć do rożków i rozsmarować pędzelkiem by czekolada równo pokryła ścianki. Włożyć do zamrażalnika na 5 minut. Po tym czasie zdjąć papier.



Krok 3

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach wody. Dosypać drobno starty na tarce wafelek (kawałek zostawić do dekoracji) i wymieszać. Przełożyć do szprycy i wcisnąć bitą śmietanę do rożków.



Krok 4

Do każdego rożka na wierzch włożyć do dekoracji kawałek wafelka mlecznego .



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.