Placek z morelami z wiórkami kokosowymi

Słodycz idealna do popołudniowej kawy. Rozmawiaj z przyjaciółmi i delektuj się smakiem!

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 160 g mąki
  • - 30 g cukru
  • - 120 g zimnego masła
  • - 2 łyżki zimnej wody
  • - szczypta soli

Krem:

  • - 200 g serka waniliowego
  • - 2 łyżki budyniu waniliowego
  • - 2 małe jajka
  • - 30 g cukru
  • - 400 g moreli
  • - wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Składniki ciasta szybko zagnieć, rozwałkuj, podsypując odrobiną mąki, przełóż do formy (możesz ją lekko natłuścić masłem). Spód nakłuj widelcem.



Krok 2

Piecz przez 20-25 minut, aż się zarumieni.



Krok 3

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i zmniejsz w nim temperaturę do 170 stopni C. Zmiksuj składniki kremu. Przelej na ciasto. Na wierzchu ułóż umyte, pokrojone na pół morele, posyp wiórkami.



Krok 4

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz 35-40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.