Sernik na zimno z melonem i galaretką

W letni dzień nie ma nic smaczniejszego, niż sernik na zimno. Warto wykorzystać do niego melona. Sernik warto przygotować dzień wcześniej przed podaniem, wtedy zdąży stężeć w lodówce. Przepis jest bardzo prosty i oryginalny.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 łyżki mleka
  • - paczka biszkoptów
  • - garść wiórek kokosowych
  • - 8 dag masła
  • - 1 dag żelatyny
  • - 1/2 szklanki cukru białego
  • - łyżka cukru pudru
  • - 250 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 25 dag serka mascarpone
  • - 200 ml mleczka kokosowego
  • - 1 duży melon
  • - 1 opakowanie galaretki np. o smaku pomarańczowym

Przygotowanie

Krok 1

Biszkopty dokładnie pokrusz do miski, dodaj 4 łyżki mleka, wiórki kokosowe i roztopione masło.
Zagnieć gładką masę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem, następnie przełóż do niej masę. Włóż na min. 1 godzinę do lodówki.



Krok 2

Żelatynę namocz w odrobinie wody. Śmietankę Łaciatą zmiksuj z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i połową mleczka kokosowego. Pozostałą część mleczka podgrzej i rozpuść w niej żelatynę.



Krok 3

Mleczko z żelatyną dołóż do masy. Zmiksuj i wlej na blachę. Odstaw do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotuj galaretkę.



Krok 4 

Melona przetnij na pół, wyjmij gniazdo nasienne i pokrój w małe kawałki. Owoc rozłóż na środku stężałego sernika i zalej galaretką. Ciasto pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.