W letni dzień nie ma nic smaczniejszego, niż sernik na zimno. Warto wykorzystać do niego melona. Sernik warto przygotować dzień wcześniej przed podaniem, wtedy zdąży stężeć w lodówce. Przepis jest bardzo prosty i oryginalny.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Biszkopty dokładnie pokrusz do miski, dodaj 4 łyżki mleka, wiórki kokosowe i roztopione masło.
Zagnieć gładką masę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem, następnie przełóż do niej masę. Włóż na min. 1 godzinę do lodówki.
Żelatynę namocz w odrobinie wody. Śmietankę Łaciatą zmiksuj z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i połową mleczka kokosowego. Pozostałą część mleczka podgrzej i rozpuść w niej żelatynę.
Mleczko z żelatyną dołóż do masy. Zmiksuj i wlej na blachę. Odstaw do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotuj galaretkę.
Melona przetnij na pół, wyjmij gniazdo nasienne i pokrój w małe kawałki. Owoc rozłóż na środku stężałego sernika i zalej galaretką. Ciasto pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Dodaj komentarz