Ciasto pomarańczowe

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • jajka 3 szt.
  • mąka pszenna 1/3 szkl.
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • kakao 2 łyżki
  • cukier 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • woda 1 łyżka

Poncz

  • woda 1/4 szkl.
  • sok pomarańczowy 4 łyżki

Masa budyniowa

  • budyń śmietankowy 2 szt.
  • sok pomarańczowy 150 ml
  • cukier 3/4 szkl.
  • masło Łaciate 75 g

Galaretka

  • galaretka pomarańczowa 3 szt.

Bita śmietana:

  • śmietanka 36 % Łaciata 300 ml
  • cukier puder 3 łyżki
  • żelatyna 1 łyżeczka

Dodatkowo

  • czekolada mleczna 70 g
  • herbatniki 12 szt.

Przygotowanie

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na piankę, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i małymi porcjami dodawać mąkę. Na koniec dodać wodę i całość zmiksować. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem pomarańczowym.



Masa budyniowa

Sok pomarańczowy, 3/4 szklanki wody oraz cukier zagotować. W 1/2 szklanki wody rozrobić budynie i dodać je do gotującego się soku, wymieszać. Do gorącego budyniu dodać posiekane masło i całość zmiksować. Ciepłą masę wyłożyć od razu na biszkopt, na wierzchu ułożyć herbatniki i schłodzić w lodówce.



Galaretka

Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody i ostudzić. Tężejącą galaretką wylać na herbatniki i schłodzić w lodówce.



Bita śmietana

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić, dodać cukier puder i ponownie zmiksować. Na koniec małymi porcjami wlewać żelatynę i miksować do momentu połączenia się składników. Bitą śmietanę wyłożyć na galaretce. Całość posypać czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Ciasto schłodzić.



Wskazówki

Galaretkę można przygotować dzień wcześniej. Przelać do formy o takiej samej wielkości w jakiej pieczony będzie biszkopt i odstawić do stężenia. Na następny dzień wyjąć i ułożyć na herbatnikach.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.