Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na piankę, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i małymi porcjami dodawać mąkę. Na koniec dodać wodę i całość zmiksować. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem pomarańczowym.
Sok pomarańczowy, 3/4 szklanki wody oraz cukier zagotować. W 1/2 szklanki wody rozrobić budynie i dodać je do gotującego się soku, wymieszać. Do gorącego budyniu dodać posiekane masło i całość zmiksować. Ciepłą masę wyłożyć od razu na biszkopt, na wierzchu ułożyć herbatniki i schłodzić w lodówce.
Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody i ostudzić. Tężejącą galaretką wylać na herbatniki i schłodzić w lodówce.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić, dodać cukier puder i ponownie zmiksować. Na koniec małymi porcjami wlewać żelatynę i miksować do momentu połączenia się składników. Bitą śmietanę wyłożyć na galaretce. Całość posypać czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Ciasto schłodzić.
Galaretkę można przygotować dzień wcześniej. Przelać do formy o takiej samej wielkości w jakiej pieczony będzie biszkopt i odstawić do stężenia. Na następny dzień wyjąć i ułożyć na herbatnikach.
Dodaj komentarz