Pyszne, zdrowe ciasto czekoladowe z dodatkiem buraków.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy
Bez glutenu
Bez laktozy
Upieczone buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Mleko podgrzej, dodaj do niego połamaną na kostki czekoladę, cynamon i esencję waniliową. Wymieszaj do rozpuszczenia czekolady. Jajka zmiksuj z cukrem i dodaj do rozpuszczonej czekolady. Wymieszaj dokładnie. Następnie połącz powstałą masę i burakami.
W osobnej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę owsianą, kakao oraz sodę oczyszczoną. Dodaj do pozostałych składników. Na koniec dodaj do ciasta orzechy, zamieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 175°C (grzanie góra - dół, bez termoobiegu).
Formę kwadratową o boku 20 x 20 cm (może być trochę większa lub mniejsza) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto, wyrównaj z wierzchu i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok 20 - 25 minut. Gotowe ciasto wyjmij i wystudź w formie.
Opcjonalnie oprósz z wierzchu kakao.
Smacznego!
Buraki przed pieczeniem umyj, ale nie obieraj. Wysusz i owiń buraki szczelnie folią aluminiową a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego lub foremki do pieczenia. Piecz przez ok 60-90 minut (w zależności od wielkości buraków) w temperaturze 190 °C. Buraki powinny być miękkie. Tak przygotowane buraki są słodsze, bardziej aromatyczne i najlepiej nadają się do ciasta.
Dodaj komentarz