Bezglutenowe brownie z burakami

Pyszne, zdrowe ciasto czekoladowe z dodatkiem buraków.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g upieczonych buraków (waga po obraniu)
  • 3 jajka M
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru z ziarnami wanilii
  • 100 g drobno zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • 50 g mąki owsianej
  • 100 g deserowej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka Łaciate bez laktozy
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

Krok 1

Upieczone buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Mleko podgrzej, dodaj do niego połamaną na kostki czekoladę, cynamon i esencję waniliową. Wymieszaj do rozpuszczenia czekolady. Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj do rozpuszczonej czekolady. Zamieszaj. Połącz jajka z czekoladą i burakami.



Krok 2

W osobnej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę owsianą, kakao oraz sodę oczyszczoną. Dodaj do pozostałych składników. Na koniec dodaj do ciasta orzechy, zamieszaj.



Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 175°C (grzanie góra - dół, bez termoobiegu).
Formę kwadratową o boku 20 x 20 cm (może być trochę większa lub mniejsza) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto, wyrównaj z wierzchu i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok 20 - 25 minut. Gotowe ciasto wyjmij i wystudź w formie.
Opcjonalnie oprósz z wierzchu kakao.
Smacznego!



Wskazówka - jak upiec buraki

Buraki przed pieczeniem umyj, ale nie obieraj. Wysusz i owiń buraki szczelnie folią aluminiową a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego lub foremki do pieczenia. Piecz przez ok 60-90 minut (w zależności od wielkości buraków) w temperaturze 190 °C. Buraki powinny być miękkie. Tak przygotowane buraki są słodsze, bardziej aromatyczne i najlepiej nadają się do ciasta.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.