CIASTO PTASIE MLECZKO

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • biszkopt:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżka cukru kryształ
  • masa:
  • litr śmietany kremówki 30% Łaciata
  • galaretka malinowa 2 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • dżem porzeczkowy
  • czekolada deserowa

Przygotowanie

Krok 1

Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka. Do gotowej masy delikatnie wsypujemy kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do brytfanki i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Gotowy biszkopcik studzimy i następnie pokrywamy go dżemem porzeczkowym.



Krok 2

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do momentu aż zacznie lekko tężeć. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dzielimy ją równie w trzech miseczkach. Do pierwszej dodajemy rozpuszczoną żelatynę i 2 łyżeczki cukru pudru, układamy masę na biszkopcie i wykładamy do lodówki żeby lekko stężała. W tym samym czasie do kolejnej miseczki śmietany dodajemy stopniowo lekko stężałą galaretkę i 2 łyżeczki cukru pudru. Gotową masę układamy na białą. Do ostatniej miseczki dajemy tez rozpuszczona żelatynę i 2 łyżeczki cukru pudru. Układamy ostatnia warstwę waniliowa ptasiego mleczka i wkładamy całość do lodówki.



Krok 3

Roztapiamy czekoladę i polewamy nią wierzch. Ciasto po 2 godzinach w lodówce można podawać na stół. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.