Letni serniczek

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na masę serową

  • 1 kg sera białego - zmielony Mlekpol,
  • 1 opakowanie serka mascarpone 250 g Mlekpol,
  • 4 jajka,
  • 1 budyń śmietankowy ,
  • Pół szklanki mleka skondensowanego ,
  • 85 ml śmietanki 30% Łaciata,
  • Pół szklanki cukru ,
  • Aromat do ciast wedle uznania

Składniki na mus czekoladowy

  • Pół szklanki śmietanki 30 % Łaciata,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • Owoce do ozdoby wedle uznania

Przygotowanie

Wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksować a następnie wylać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1, 5 godziny w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku na około godzinę, żeby stopniowo opadł.

Składniki na mus czekoladowy rozpuścić w garnku cały czas mieszając. Następnie wystudzić i umieścić w lodówce na czas schłodzenia. Zchlodzony mus zmiksować chwilkę do uzyskania puszystej konsystencji a następnie rozsmarować na serniku i udekorować owocami.



Wskazówki

Całość na koniec jeszcze wstawić na chwilę do lodówki w celu zastygnięcia.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.