Do miski z mąką dodajemy proszek do pieczenia oraz sól alpejską. Liście szpinaku blendujemy z olejem. Do misy blendera wrzucamy jajka, cukier, cukier ze skórką cytryny i ponownie miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę. Gotową masę przekładamy do posmarowanej masłem tortownicy. Ciasto pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut w 170°C.
Spieczony wierzch gotowego ciasta odkrawamy i kruszymy w miseczce, a ciasto przekrawamy na pół.
Go garnka wlewamy mleko. Żelatynę mieszamy z wodą i dodajemy stopniowo do ciepłego mleka. W misce widelcem rozgniatamy Twaróg Mazurski Smak tłusty a następnie blendujemy go na gładką masę. Śmietankę Łaciatą UHT 30% wyjmujemy z lodówki i ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji. Ubitą śmietankę przekładamy do miski z twarogiem, dodajemy cukier z wanilią i delikatnie mieszamy całość. Do powstałej masy dolewamy mleko z żelatyną i ponownie mieszamy.
Na dnie formy układamy dolny blat, nakładamy masę i przykrywamy drugim blatem. Dekorujemy na wierzchu dżemem, kruszonym ciastem i borówkami. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin (lub cała noc), aby stężało. Smacznego!
Dodaj komentarz