Ciasto szpinakowe z masą serową

Danie: Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3-4 łyżki dżemu jagodowego
  • masło Łaciate
  • borówki

Ciasto szpinakowe:

  • 480 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 210 g cukru
  • ⅔ szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru ze skórką cytryny
  • 350 g świeżego szpinaku w liściach
  • 1 szczypta soli alpejskiej

Masa twarogowa:

  • 500 g twarogu Mazurski Smak tłusty
  • 300 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 20 g żelatyny
  • ⅓ szklanki wody
  • 50 ml mleka UHT Łaciate 3,2%

Przygotowanie

Krok 1

Do miski z mąką dodajemy proszek do pieczenia oraz sól alpejską. Liście szpinaku blendujemy z olejem. Do misy blendera wrzucamy jajka, cukier, cukier ze skórką cytryny i ponownie miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę. Gotową masę przekładamy do posmarowanej masłem tortownicy. Ciasto pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut w 170°C.



Krok 2

Spieczony wierzch gotowego ciasta odkrawamy i kruszymy w miseczce, a ciasto przekrawamy na pół.



Krok 3

Go garnka wlewamy mleko. Żelatynę mieszamy z wodą i dodajemy stopniowo do ciepłego mleka. W misce widelcem rozgniatamy Twaróg Mazurski Smak tłusty a następnie blendujemy go na gładką masę. Śmietankę Łaciatą UHT 30% wyjmujemy z lodówki i ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji. Ubitą śmietankę przekładamy do miski z twarogiem, dodajemy cukier z wanilią i delikatnie mieszamy całość. Do powstałej masy dolewamy mleko z żelatyną i ponownie mieszamy.



Krok 4

Na dnie formy układamy dolny blat, nakładamy masę i przykrywamy drugim blatem. Dekorujemy na wierzchu dżemem, kruszonym ciastem i borówkami. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin (lub cała noc), aby stężało. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.