Risotto z homarem i szafranem

Risotto z homarem i szafranem to luksus. Szafran, homar, cytryna, natka pietruszki i cudowne risotto gotowe w 25 minut. Koniecznie je zróbcie, jeśli macie zamrożonego homara na specjalną okazję!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 g masła
  • 2 szalotki
  • 500 g ryżu arborio
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • szczypta szafranu
  • 900 ml bulionu rybnego
  • 2 homary
  • ½ cytryny
  • 100 g parmezanu
  • 1/3 pęczka posiekanej natki
  • 50 g masła
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%

Przygotowanie

Krok 1

Na początku ugotuj homara. Do wrzącej wody wkładamy homara szczypcami do dołu. Od czasu ponownego zgotowania wody, gotuj homara 5 minut. Włóż go na 5 minut do zimnej wody ze szczyptą soli. Oderwij mięso homara od skorupy, skrapiamy cytryną.



Krok 2

Na maśle zeszklij posiekane drobno szalotki, dodaj ryż i przesmażaj razem na niewielkim ogniu ok. 5 minut, aż ryż stanie się szklisty.



Krok 3

Dodaj szafran i wymieszaj, następnie wlej wino. Dolej pierwszą porcję bulionu i duś na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj kolejną porcję bulionu i cały czas mieszając gotuj ryż. Gotuj do uzyskania konsystencji ryżu al dente.



Krok 4

Dodaj mięso z homara, sok i skórkę z cytryny.



Krok 5

Na końcu dodaj starty parmezan, masło i śmietankę Łaciatą. Całość wymieszaj i posyp natką pietruszki.



Wskazówki

Jeśli masz możliwość kupuj homary z certyfikatem MSC. Pochodzą z połowów, które nie zagrażają środowisku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.