Risotto z homarem i szafranem to luksus. Szafran, homar, cytryna, natka pietruszki i cudowne risotto gotowe w 25 minut. Koniecznie je zróbcie, jeśli macie zamrożonego homara na specjalną okazję!
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki
Ze śmietanką
Na początku ugotuj homara. Do wrzącej wody wkładamy homara szczypcami do dołu. Od czasu ponownego zgotowania wody, gotuj homara 5 minut. Włóż go na 5 minut do zimnej wody ze szczyptą soli. Oderwij mięso homara od skorupy, skrapiamy cytryną.
Na maśle zeszklij posiekane drobno szalotki, dodaj ryż i przesmażaj razem na niewielkim ogniu ok. 5 minut, aż ryż stanie się szklisty.
Dodaj szafran i wymieszaj, następnie wlej wino. Dolej pierwszą porcję bulionu i duś na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj kolejną porcję bulionu i cały czas mieszając gotuj ryż. Gotuj do uzyskania konsystencji ryżu al dente.
Dodaj mięso z homara, sok i skórkę z cytryny.
Na końcu dodaj starty parmezan, masło i śmietankę Łaciatą. Całość wymieszaj i posyp natką pietruszki.
Jeśli masz możliwość kupuj homary z certyfikatem MSC. Pochodzą z połowów, które nie zagrażają środowisku.
Dodaj komentarz