Biszkopt księżniczki

Autor:

Jowita1

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Fit

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto śmietankowo-owocowe

  • 200 ml mleka Łaciate,
  • 100 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 100 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • sok z cytryny,
  • galaretka cytrynowa,
  • galaretka malinowa

Przygotowanie

Pieczenie biszkoptu

Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę i olej. Ciasto piec 15 minut w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt skropić sokiem z cytryny.



Smietankowa i owocowa warstwa.

Mleko zagotować z cukrem, żółtkiem i mąką. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i dodać do masy. Malinową osobno.



Składanie ciasta

Na zimny biszkopt wlewamy masę cytrynową. Chłodzimy. Następnie wlewamy galaretkę malinową. Biszkopt księżniczki gotowy.



Wskazówki

Ciasto, masa i galaretki powinny być dobrze schłodzone.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.