Ciasto typu Milky Way

Ciasto Milky Way to smak dzieciństwa. Warto je przygotować dzień wcześniej. Im dłużej poleży w lodówce, tym będzie smaczniejsze. Deser na pewno zasmakuje Twoim pociechom.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto na biszkopt:

  • - 6 jajek
  • - 1 szklanka cukru
  • - 1 szklanka mąki pszennej
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 2 łyżki kakao

Masa mleczna:

  • - 1/2 szklanki mleka
  • - 3/4 szklanki cukru
  • - 25 dag masła
  • - 1 opakowania cukru waniliowego
  • - 2 szklanki mleka w proszku

Dodatkowo:

  • - wiórki kokosowe

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. W trakcie stopniowo dodawaj cukier, dodaj żółtka, przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia i kakao. Cały czas ubijaj, do połączenia się składników.



Krok 2

Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 30 min. z funkcją termoobiegu.



Krok 3

Przygotowujemy masę mleczną. Mleko podgrzej w garnku. Dodaj cukier biały i cukier waniliowy.
Masło ubij. Dodaj do niego przestudzone mleko i mleko w proszku.



Krok 4

Kiedy ciasto będzie już gotowe, przetnij je na pół. Dół biszkopta nasącz mlekiem i nałóż krem. Przykryj drugą warstwą biszkopta i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.



Krok 5

Przed podaniem posyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.