Ciasto Milky Way to smak dzieciństwa. Warto je przygotować dzień wcześniej. Im dłużej poleży w lodówce, tym będzie smaczniejsze. Deser na pewno zasmakuje Twoim pociechom.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. W trakcie stopniowo dodawaj cukier, dodaj żółtka, przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia i kakao. Cały czas ubijaj, do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 30 min. z funkcją termoobiegu.
Przygotowujemy masę mleczną. Mleko podgrzej w garnku. Dodaj cukier biały i cukier waniliowy.
Masło ubij. Dodaj do niego przestudzone mleko i mleko w proszku.
Kiedy ciasto będzie już gotowe, przetnij je na pół. Dół biszkopta nasącz mlekiem i nałóż krem. Przykryj drugą warstwą biszkopta i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.
Dodaj komentarz