Inspiracją do powstania tego deseru był Tort Szwarcwaldzki, inaczej Czarny Las (ang. Black Forest), czyli biszkopt z bitą śmietaną i wiśniami. Jego wersja przygotowana w szklance nie wymaga pieczenia i godzin spędzonych w kuchni, a smakuje równie przepysznie!
Danie: Deser
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Garść wiśni umyć, osuszyć, wydrylować i przekroić na pół.
Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Jeśli używamy biszkoptu, pokroić go w kostkę. Jeśli używamy ciasteczek, włożyć je do torebki i pokruszyć, np. używając wałka.
Przygotować 2 szklanki o pojemności co najmniej 300 ml. Na dno wyłożyć część biszkoptów lub ciasteczek, przykryć bitą śmietaną i posypać wiśniami. Powtórzyć do wykończenia składników. Udekorować startą gorzką czekoladą i całymi wiśniami. Serwować od razu.
Dodaj komentarz