Szwarcwaldzki deser z wiśniami

Inspiracją do powstania tego deseru był Tort Szwarcwaldzki, inaczej Czarny Las (ang. Black Forest), czyli biszkopt z bitą śmietaną i wiśniami. Jego wersja przygotowana w szklance nie wymaga pieczenia i godzin spędzonych w kuchni, a smakuje równie przepysznie!

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g kakaowego biszkoptu lub czekoladowych ciastek
  • 200 schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • wiśnie
  • starta gorzka czekolada do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Garść wiśni umyć, osuszyć, wydrylować i przekroić na pół.



Krok 2

Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.



Krok 3

Jeśli używamy biszkoptu, pokroić go w kostkę. Jeśli używamy ciasteczek, włożyć je do torebki i pokruszyć, np. używając wałka.



Krok 4

Przygotować 2 szklanki o pojemności co najmniej 300 ml. Na dno wyłożyć część biszkoptów lub ciasteczek, przykryć bitą śmietaną i posypać wiśniami. Powtórzyć do wykończenia składników. Udekorować startą gorzką czekoladą i całymi wiśniami. Serwować od razu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.