Sernik na zimno na biszkopcie

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Masa serowa :

  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 1 kg sera białego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 9 łyżek wody przegotowanej gorącej
  • 1 szkl. cukru pudru

Dodatkowo :

  • 1 opak. polewy czekoladowej
  • 17 herbatników

Przygotowanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 24-26 cm, piec ok. 25 minut w 180°C, ostudzić.



Masa serowa

Ser trzykrotnie zmielić, przełożyć do miksera razem z jogurtem i cukrem, zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostygnięcia ,miksując powoli wlewać do masy serowej. Gotową masę przelewamy do tortownicy, odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie na masie serowej ułożyć herbatniki. Wierzch polać polewą czekoladową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.