Ciasto ucierane z jabłkami

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 12,5 dag masła Łaciate,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 łyżek mleka Łaciate,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 krople aromatu waniliowego,
  • 4 jabłka,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy je z cukrem i masłem na puch. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i bardzo małymi porcjami dodajemy do ubitej masy ciągle mieszając, Dodajemy zapach i mleko, ubijamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Jabłka myjemy, kroimy na połówki, wydrążamy pestki i każdą połówkę od strony skórki nacinamy w cienkie plasterki nie docinając do końca. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem, na cieście układamy po kilka rodzynek w kupce i przykrywamy je połówkami jabłek, skórką do góry. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, wstawiamy ciasto i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.