Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Galaretki rozpuścić w 250ml wody i pozostawić do całkowitego stężenia. Gotowe galaretki pokroić w kostkę. Odlożyć trochę galaretki do dekoracji i drobno ją pokroić.
Przygotować formę o wymiarach 24×24 cm lub podobną, wyłożyć ją papierem do pieczenia i wyłożyć biszkopty.
Jogurt przełożyć do miski, dodać do niego cukier i dokładnie wymieszać trzepaczką.
Żelatynę namoczyć w 10 łyżeczkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać i mieszać aż się rozpuści. Do żelatyny dodać 4 łyżki jogurtu i wymieszać trzepaczką a następnie dodać żelatynę do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać najlepiej mikserem na małych obrotach. Pozostawić do momentu aż zacznie tężeć.
Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do jogurtu (mikserem na małych obrotach) Na koniec do masy śmietanowej wmieszać kostki galaretki. Masę wyłożyć do tortownicy a na wierzch posypać drobno pokrojoną galaretką. Wstawić do lodówki na parę godzin a najlepiej na całą noc.
Dodaj komentarz