Śmietankowiec

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa śmietankowa

  • 4 galaretki
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 800 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 60 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny lub 9 listków
  • 150 g biszkoptów

Przygotowanie

Galaretka

Galaretki rozpuścić w 250ml wody i pozostawić do całkowitego stężenia. Gotowe galaretki pokroić w kostkę. Odlożyć trochę galaretki do dekoracji i drobno ją pokroić.



Forma

Przygotować formę o wymiarach 24×24 cm lub podobną, wyłożyć ją papierem do pieczenia i wyłożyć biszkopty.



Jogurt

Jogurt przełożyć do miski, dodać do niego cukier i dokładnie wymieszać trzepaczką.



Żelatyna

Żelatynę namoczyć w 10 łyżeczkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać i mieszać aż się rozpuści. Do żelatyny dodać 4 łyżki jogurtu i wymieszać trzepaczką a następnie dodać żelatynę do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać najlepiej mikserem na małych obrotach. Pozostawić do momentu aż zacznie tężeć.



Śmietanka

Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do jogurtu (mikserem na małych obrotach) Na koniec do masy śmietanowej wmieszać kostki galaretki. Masę wyłożyć do tortownicy a na wierzch posypać drobno pokrojoną galaretką. Wstawić do lodówki na parę godzin a najlepiej na całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.