Ciasto waniliowo-kawowe z płatkami otulone owocami lata

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków z wanilią,
  • 3 jajka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego Augustowskiego
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 0,5 łyżeczki kakao,
  • garść płatków pełnoziarnistych,
  • owoce (czerwona porzeczka, czarna porzeczka, wiśnie, morele, maliny)
  • 1-2 łyżki cukru do posypania owoców

Przygotowanie

Krok 1

Owoce płuczemy, usuwamy szypułki i pestki. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, olej, miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. 1/4 ciasta przekładamy do osobnej miski, dodajemy kawę, kakao oraz płatki pełnoziarniste. Mieszamy do połączenia się składników.



Krok 2

Do natłuszczonej keksówki wlewamy najpierw połowę ciasta waniliowego , następnie ciasto kawowe i resztę ciasta waniliowego. Na wierzchu ciasta waniliowego rozprowadzamy owoce. Wierzch owoców posypujemy cukrem. Ciasto z owocami pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.