Ciasto z budyniem i bitą śmietaną

Autor:

AnetaJR

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa budyniowa

  • 500ml mleka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie budyniu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 125g masła Łaciate

Bita śmietana

  • 330ml śmietany kremówki 30% Łaciata,
  • 1 śmietan fix,
  • 3 łyżki cukru pudru

Oraz

  • Herbatniki,
  • Kakao

Przygotowanie

Krok 1

Do naczynia wlać szklankę mleka, dosypać budyń i dwa rodzaje mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozmieszany proszek. Gotować, gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać kostkę masła. Mieszać do momentu, aż masło się rozpuści a masa zrobi gładka. Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, na herbatniki wyłożyć gorącą masę budyniową. Równomiernie ją rozsmarować i przykryć warstwą herbatników. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodawać śmietan fix i cukier puder, ciągle ubijając. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać kakao, gotowe ciasto przed podaniem schładzać w lodówce.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.