Łaciaty ślimak-rolada śmietanowo malinowa

Autor:

Marta Ufland

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Rolada śmietankowo-malinowa na biszkopcie

  • Biszkopt,
  • 6jaj,
  • 180g cukry,
  • 100g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 500ml śmietanki Łaciata 36%,
  • Szczypta soli,
  • Cukier puder do dekoracji,
  • 250g świeżych malin

Przygotowanie

Krok 1

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Dodaj partiami cukier, nadal ubijając. Dodaj pojedynczo żółtka i dalej ubijaj.



Krok 2

Mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do masy i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aby piana nie opadła. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej na nią ciasto i wyrównaj. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 12 minut.



Krok 3

Po upieczeniu usuń papier, połóż ciasto na lniany ręcznik kuchenny, zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i zostaw do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.



Krok 4

Dodaj do ubitej masy maliny, delikatnie wymieszaj. Odwiń ciasto z ręcznika i posmaruj ubitą śmietaną kremówką zostawiając suche brzegi rolady, aby masa nie wypłynęła.



Krok 5

Posyp śmietanę malinami. Zwiń roladę tak samo jak poprzednio, wzdłuż dłuższego boku. Posyp roladę cukrem pudrem.



Wskazówki



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.