Danie: Podwieczorek
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier puder, śmietanę. Wszystko posiekać do połączenia się składników.
Zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki na pół godziny. Podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i ułożyć na blaszkę. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, wyłożyć na ciasto, posypać cukrem kryształem.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając o ⅓ ilość mleka. Gorący budyń wylać na przygotowane ciasto.
Na wierzch ciasta z budyniem zetrzeć na tarce o dużych oczkach odłożone ciasto.
Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 50 minut. Upieczone zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz