Ciasto z budyniem i rabarbarem

5.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Niezapominajka

Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

1

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze
Wegetariańskie

Składniki

Składniki:

3 szkl. mąki pszennej

20 dag masła Łaciate

1 cukier wanilinowy

10 dag cukru pudru

2 żółtka

1 jajko

1 łyżeczka proszki do pieczenia

2 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%

2 budynie waniliowe

50 dag rabarbaru

2-3 łyżki cukru

Dodatkowo:

Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier puder, śmietanę. Wszystko posiekać do połączenia się składników.

Krok 2

  • Zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki na pół godziny. Podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i ułożyć na blaszkę. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, wyłożyć na ciasto, posypać cukrem kryształem.

Krok 3

  • Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając o ⅓ ilość mleka. Gorący budyń wylać na przygotowane ciasto.

Krok 4

  • Na wierzch ciasta z budyniem zetrzeć na tarce o dużych oczkach odłożone ciasto.

Krok 5

  • Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 50 minut. Upieczone zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0