Ciasto z budyniem i rabarbarem

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 20 dag masła Łaciate
  • 1 cukier wanilinowy
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszki do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 2 budynie waniliowe
  • 50 dag rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier puder, śmietanę. Wszystko posiekać do połączenia się składników.





Krok 2

Zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki na pół godziny. Podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i ułożyć na blaszkę. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, wyłożyć na ciasto, posypać cukrem kryształem.





Krok 3

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając o ⅓ ilość mleka. Gorący budyń wylać na przygotowane ciasto.





Krok 4

Na wierzch ciasta z budyniem zetrzeć na tarce o dużych oczkach odłożone ciasto.





Krok 5

Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 50 minut. Upieczone zimne ciasto posypać cukrem pudrem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.