Brownie z orzechami

Osób: 6-8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6-8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 200 g masła Łaciate plus masło do posmarowania blaszki
  • 200 g pokruszonej czekolady deserowej
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 160 g cukru
  • łyżka mąki plus do oprószenia blaszki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g obranych pistacji plus do dekoracji
  • niewielka ilość kakao do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10-12 minut. Następnie studzimy. Gdy będą wystudzone siekamy na grubszą kostkę, przekładamy do miski i mieszamy z łyżką mąki.



Krok 2

Na małym ogniu rozpuszczamy masło i czekoladę. Nie podgrzewamy za bardzo. Blaszkę smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.



Krok 3

Jajka wbijamy do czystej miski, dodajemy cukry. Całość ubijamy, ale nie na sztywną pianę. Do tak podbitych jajek dodajemy masę z masła i czekolady. Całość ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy uprażone i posiekane orzechy. Całość mieszamy i przekładamy do blaszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165 stopni na ok. 25-30 minut. Ciasto dekorujemy kakao i pokrojonymi pistacjami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.