Ciasto z czekoladą i daktylami

Autor:

Śnieżynka

Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i przemielić w maszynce do orzechów. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie do ubitej piany dodać zmielone migdały, czekoladę i pokrojone daktyle. wszystko delikatnie wymieszać. Na dnie keksowej foremki ułożyć wafel, wyłożyć ciasto. Piec w temp 160 stopni około 40 minut.

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. cukru
  • 6 białek
  • 15-20 dag czekolady gorzkiej
  • 25 dag migdałów
  • 10 dag daktyli
  • Andrut

Przygotowanie

Krok 1

Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i przemielić w maszynce do orzechów.



Krok 2

Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 3

Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.



Krok 4

Następnie do ubitej piany dodać zmielone migdały, czekoladę i pokrojone daktyle. Wszystko delikatnie wymieszać. Na dnie keksowej foremki ułożyć wafel, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160°C około 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.