Na rynku znajdziemy wiele rodzajów owoców bogatych w cenne dla zdrowia witaminy. Jest to przepis na prostą, owocową sałatkę z dodatkiem Śmietanki Łaciatej 30%, która osłodzi kwaskowaty posmak kiwi i pomarańczy.
Danie: Podwieczorek, Deser, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Obieramy pomarańcze ze skóry, białej skórki wewnątrz owocu i rozdrabniamy. Obieramy brzoskwinię, dzielimy każdą na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy każdy połówkę na trzy części. Kiedy sezon letni powoli się kończy, a w sklepach nie ma już świeżych brzoskwiń, możemy zastąpić je tymi z puszki.
Następnie obieramy kiwi i banana. Kroimy je w plasterki, a granat kroimy wzdłuż i wyjmujemy pestki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zostawiamy dopóki nie ubijemy śmietanki Łaciatej.
Schłodzoną śmietankę Łaciatą lekko słodzimy i ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Kiedy będzie gotowa, dekorujemy nią sałatkę, na wierzch dodajemy jeszcze kilka pestek granatu do dekoracji.
Jeżeli chcemy żeby śmietanka była mniej kaloryczna możemy zrezygnować z dodatku cukru.
Dodaj komentarz