Ciasto z dynią na krakersach

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI

  • krakersy 2 op.
  • śmietanka ŁACIATA 30 % 750 ml
  • cukier puder 4 łyżki
  • żelatyna 3 łyżki
  • puree z dyni 5 łyżek
  • masa krówkowa o smaku czekoladowy 200 g
  • czekolada mleczna 100 g
  • mleko ŁACIATE 5 łyżek
  • posiekane orzechy ziemne 4 łyżki

Przygotowanie

Krok 1

Formę o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszać. Na dnie blachy ułożyć krakersy. Śmietanę ubić, dodać cukier puder oraz puree z dyni i zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i wymieszać.



Krok 2

Połowę masy wyłożyć na krakersy i przykryć ją kolejną warstwą krakersów. Na krakersach rozsmarować masę krówkową i bezpośrednio na masę wyłożyć resztę masy dyniowej. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę krakersów.



Krok 3

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać mleko i mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Lekko ostudzoną czekoladę rozsmarować na krakersach. Całość posypać orzechami. Ciasto schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.