Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżeczkach zimnej wody. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm, smarujemy tłuszczem. Herbatniki kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem, następnie wykładamy spód formy i lekko ugniatamy. Do żelatyny dodajemy około 50ml gorącej wody i mieszamy.
Śmietanę ubijamy mikserem, jak już będzie średnio sztywna dosypujemy pomału cukier i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce mascarpone i dalej ubijamy, aż powstanie jednolita, gęsta masa, którą należy zmiksować z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, a następnie z ciepłą, ale nie gorącą żelatyną.
Wyłożyć całość na spód z herbatników i wstawić na chwilę do lodówki. Maliny ułożyć na lekko sztywnej już masie, mogą być zamrożone i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj komentarz