Sernik z malinami

Autor:

aniawarchol

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasta

  • • 600 g schłodzonego serka mascarpone,
  • • 300 ml zimnej śmietanki Łaciata 30%,
  • • 1 standardowa tabliczka białej czekolady,
  • • 100 g masła,
  • • 1 opakowanie herbatników (225 g),
  • • 1 opakowanie malin – świeżych lub mrożonych, ok. 500 g,
  • • 1 galaretka o smaku owoców leśnych,
  • • 4 łyżki cukru pudru,
  • • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

Galaretka

Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżeczkach zimnej wody. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.





Spód

Tortownicę o średnicy ok. 24 cm, smarujemy tłuszczem. Herbatniki kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem, następnie wykładamy spód formy i lekko ugniatamy. Do żelatyny dodajemy około 50ml gorącej wody i mieszamy.





Masa

Śmietanę ubijamy mikserem, jak już będzie średnio sztywna dosypujemy pomału cukier i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce mascarpone i dalej ubijamy, aż powstanie jednolita, gęsta masa, którą należy zmiksować z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, a następnie z ciepłą, ale nie gorącą żelatyną.





Wykończenie

Wyłożyć całość na spód z herbatników i wstawić na chwilę do lodówki. Maliny ułożyć na lekko sztywnej już masie, mogą być zamrożone i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.