Rurki z Bitą Śmietaną

Danie: Podwieczorek, Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 białka,
  • 1/3 szklanki śmietanki ŁACIATA 36%,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 70 g masła ŁACIATE,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 cukier waniliowy

Składniki na Bitą Śmietanę:

  • 700 ml śmietanki ŁACIATA 36%,
  • 1 łyżeczka żelatyny deserowej,
  • 3-4 łyżki cukru

Przygotowanie

Wykonanie Ciasta:

Białka i śmietankę dobrze wymieszać. Dodać cukry, sól - połączyć. Następnie dodać przesianą mąkę oraz rozpuszczone masło - dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać po łyżce ciasta tworząc cienkie 4 oddzielne owalne placki. Wstawić do piekarnika - 180 stopni C, na 8-12 minut, do mocnego zarumienienia, w razie potrzeby przewrócić na drugą stronę i dodatkowo chwilkę podpiec. Wyjąć i natychmiast zwijać rurki wzdłuż dłuższego boku. Ciasto jest bardzo gorące - potrzebne będą rękawiczki. Zwijać rurki można np. "na wałku" / "rączce od kuchennej łyżki".



Przygotowanie Bitej Śmietany i Nadziewanie Rurek:

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i rozrobioną wcześniej w małej ilości wody żelatynę deserową. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniać wnętrze wystudzonych rurek. Wstawić do lodówki na 5-10 minut. Rurki najlepsze są tego samego dnia.



Wskazówki

Napełnione rurki śmietaną po kilku godzinach miękną. Natomiast puste można przechowywać w szczelnym pojemniczku przez 1-2 dni.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.