Białka i śmietankę dobrze wymieszać. Dodać cukry, sól - połączyć. Następnie dodać przesianą mąkę oraz rozpuszczone masło - dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać po łyżce ciasta tworząc cienkie 4 oddzielne owalne placki. Wstawić do piekarnika - 180 stopni C, na 8-12 minut, do mocnego zarumienienia, w razie potrzeby przewrócić na drugą stronę i dodatkowo chwilkę podpiec. Wyjąć i natychmiast zwijać rurki wzdłuż dłuższego boku. Ciasto jest bardzo gorące - potrzebne będą rękawiczki. Zwijać rurki można np. "na wałku" / "rączce od kuchennej łyżki".
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i rozrobioną wcześniej w małej ilości wody żelatynę deserową. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniać wnętrze wystudzonych rurek. Wstawić do lodówki na 5-10 minut. Rurki najlepsze są tego samego dnia.
Napełnione rurki śmietaną po kilku godzinach miękną. Natomiast puste można przechowywać w szczelnym pojemniczku przez 1-2 dni.
Dodaj komentarz