Risotto z dynią

Risotto w wersji wegetariańskiej. Idealnie na jesień, czyli senon dyniowy! Koniecznie wypróbuj tą wersje risotta. Jest niezwykle zdrowa i polecana dla dzieci. W wersji dla najmłodszych pomijamy wino i zastępujemy je większą ilością bulionu.

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g obranej dyni
  • 1 szklanka mleka
  • 20ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • ¼ cebuli
  • 100 g ryżu do risotto
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1/2 litra bulionu
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Krok 1
Jeśli posiłek zaplanujemy wcześniej, zalecam namoczyć obraną ze skórki i oczyszczoną z miąższu dynię w mleku, na co najmniej 12 godzin. Po odsączeniu odcinamy 3 podłużne kawałki dyni, resztę kroimy w kosteczkę.

Krok 2
Masło roztapiamy na patelni (najlepiej głębokiej), dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz połowę pokrojonej w kostkę dyni. Smażymy na niewielkim ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ryż. Pamiętajmy, że roztopione masło powinno pokryć każde ziarno ryżu. Podsmażamy chwilę.

Krok 3
Wlewamy wino. Po jego odparowaniu wlewamy stopniowo ciepły bulion. Mieszamy często ryż. Gotujemy 20 minut, aby ryż całkowicie wchłonął bulion. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy resztę dyni pokrojonej w kosteczkę oraz gałkę muszkatołową.

Krok 4
Większe kawałki dyni pieczemy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

Krok 5
Na koniec, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy masło oraz śmietankę Łaciatą, aby uzyskać kremową konsystencję.

Krok 6
Podajemy wraz z upieczonymi kawałkami dyni i posypanym startym parmezanem. Smacznego!

Wskazówki

Najlepiej użyć białego wytrwanego wina. Pamiętaj aby użyć odmiany ryżu przeznaczonej do risotto.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Zobacz także