Risotto z dynią

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

2

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki:

300 g obranej dyni

1 szklanka mleka

20ml Śmietanki Łaciatej 30%

50 g tartego parmezanu

2 łyżki masła

¼ cebuli

100 g ryżu do risotto

1/4 szklanki białego wina

1/2 litra bulionu

Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Krok 1
  • Jeśli posiłek zaplanujemy wcześniej, zalecam namoczyć obraną ze skórki i oczyszczoną z miąższu dynię w mleku, na co najmniej 12 godzin. Po odsączeniu odcinamy 3 podłużne kawałki dyni, resztę kroimy w kosteczkę.
Krok 2
  • Masło roztapiamy na patelni (najlepiej głębokiej), dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz połowę pokrojonej w kostkę dyni. Smażymy na niewielkim ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ryż. Pamiętajmy, że roztopione masło powinno pokryć każde ziarno ryżu. Podsmażamy chwilę.
Krok 3
  • Wlewamy wino. Po jego odparowaniu wlewamy stopniowo ciepły bulion. Mieszamy często ryż. Gotujemy 20 minut, aby ryż całkowicie wchłonął bulion. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy resztę dyni pokrojonej w kosteczkę oraz gałkę muszkatołową.
Krok 4
  • Większe kawałki dyni pieczemy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.
Krok 5
  • Na koniec, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy masło oraz śmietankę Łaciatą, aby uzyskać kremową konsystencję.
Krok 6
  • Podajemy wraz z upieczonymi kawałkami dyni i posypanym startym parmezanem. Smacznego!

Wskazówki

  • Najlepiej użyć białego wytrwanego wina. Pamiętaj aby użyć odmiany ryżu przeznaczonej do risotto.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0