Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny

Pianka:

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Sól

Dodatkowo:

  • 1,5 szkl. jeżyn
  • 1,5 szkl. borówek amerykańskich
  • 4-5 biszkoptów
  • 2 galaretki malinowe

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło, otartą skórkę z pomarańczy, cukier puder, sok z cytryny i żółtka. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.




Następnie ciasto rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o średnicy 25 cm, nakłuć widelcem. Wstawić na 7-8 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać zmiksowanymi biszkoptami, ułożyć umyte i osuszone owoce.



Pianka

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier waniliowy i cukier puder. Pod koniec dodać sok z cytryny, przesianą mąkę i proszek budyniowy, delikatnie wymieszać. Ciasto ponownie włożyć do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec około 15-20 minut.



Krok 4

Galaretki wymieszać w 3 szkl. wrzącej wody, odłożyć do stężenia. Na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę i schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.