Danie: Podwieczorek
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło, otartą skórkę z pomarańczy, cukier puder, sok z cytryny i żółtka. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Następnie ciasto rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o średnicy 25 cm, nakłuć widelcem. Wstawić na 7-8 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać zmiksowanymi biszkoptami, ułożyć umyte i osuszone owoce.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier waniliowy i cukier puder. Pod koniec dodać sok z cytryny, przesianą mąkę i proszek budyniowy, delikatnie wymieszać. Ciasto ponownie włożyć do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec około 15-20 minut.
Galaretki wymieszać w 3 szkl. wrzącej wody, odłożyć do stężenia. Na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę i schłodzić.
Dodaj komentarz