Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską

3.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Śnieżynka

Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

10

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze
Wegetariańskie

Składniki

Ciasto:

25 dag mąki pszennej

12 dag masła Łaciate

10 dag cukru pudru

1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

1 łyżka soku z cytryny

Pianka:

4 białka

4 łyżki cukru pudru

1 łyżka mąki tortowej

3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka cukru waniliowego

Sól

Dodatkowo:

1,5 szkl. jeżyn

1,5 szkl. borówek amerykańskich

4-5 biszkoptów

2 galaretki malinowe

Przygotowanie

Ciasto
  • Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło, otartą skórkę z pomarańczy, cukier puder, sok z cytryny i żółtka. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.  
  • Następnie ciasto rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o średnicy 25 cm, nakłuć widelcem. Wstawić na 7-8 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać zmiksowanymi biszkoptami, ułożyć umyte i osuszone owoce.  
Pianka
  • Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier waniliowy i cukier puder. Pod koniec dodać sok z cytryny, przesianą mąkę i proszek budyniowy, delikatnie wymieszać. Ciasto ponownie włożyć do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec około 15-20 minut.  
Krok 4
  • Galaretki wymieszać w 3 szkl. wrzącej wody, odłożyć do stężenia. Na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę i schłodzić.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0