Pieczeń jagnięca z sosem aroniowo-malinowym to bardzo oryginalny i ciekawy pomysł na podanie jagnięciny. Z pewnością pozytywnie zaskoczy gości i sprawi, że każdy zażyczy sobie dokładkę!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której przyrumieniamy z każdej strony jagnięcinę. Dodajemy sól i pieprz.
Tak przygotowaną porcję mięsa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy winem i pieczemy w piekarniku przez 50 minut, polewając od czasu do czasu powstającym z pieczenia sosem. Następnie dodajemy aronię, maliny i cukier, po czym pieczemy w piekarniku, aż wszystko stanie się miękkie.
Wyjmujemy mięso, a sos miksujemy. Mięso kroimy na plastry, a następnie polewamy sosem.
Podajemy z kawałkami brzoskwini i rozmarynem.
Dodaj komentarz