Pieczeń jagnięca z sosem aroniowo-malinowym

Pieczeń jagnięca z sosem aroniowo-malinowym to bardzo oryginalny i ciekawy pomysł na podanie jagnięciny. Z pewnością pozytywnie zaskoczy gości i sprawi, że każdy zażyczy sobie dokładkę!

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g jagnięciny
  • - 3 łyżki oliwy
  • - ½ szklanki białego wina
  • - 1 szklanka aronii
  • - 1 szklanka malin
  • - 2 łyżeczki cukru
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 rozmaryn
  • - 2 brzoskwinie

Do podania:

  • - 1 brzoskwinia
  • - gałązka rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której przyrumieniamy z każdej strony jagnięcinę. Dodajemy sól i pieprz.

Krok 2
Tak przygotowaną porcję mięsa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy winem i pieczemy w piekarniku przez 50 minut, polewając od czasu do czasu powstającym z pieczenia sosem. Następnie dodajemy aronię, maliny i cukier, po czym pieczemy w piekarniku, aż wszystko stanie się miękkie.

Krok 3
Wyjmujemy mięso, a sos miksujemy. Mięso kroimy na plastry, a następnie polewamy sosem.

Krok 4
Podajemy z kawałkami brzoskwini i rozmarynem.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.