Egzotycznie brzmiąca tapioka to w rzeczywistości po prostu kasza pozyskiwana z bulw manioku. Sama w sobie nie ma smaku, lecz z powodzeniem absorbuje wszystkie smaki z zewnątrz. Warto wypróbować pudding na jej bazie z dodatkiem mango, który może być zarówno pysznym śniadaniem, jak i deserem.
Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Tapiokę zalać w garnku mlekiem, dodać wiórki kokosowe i odstawić na 1 godzinę.
Po upływie wyznaczonego czasu, garnek przestawić na gaz. Dodać cukier i szczyptę soli. Zagotować i gotować do momentu, aż kulki staną się przezroczyste i wchłoną płyn.
Pudding przełożyć do 4 szklanek lub słoiczków. Odstawić do ostygnięcia, a później wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Serwować z mango pokrojonym w kostkę. Smacznego!
Mango można również zblendować, aby powstał z niego idealny mus.
Dodaj komentarz