Naleśniki z borówkami

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka Łaciate 3,2%,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • Szczypta soli,
  • Olej do smażenia

Dżem z borówek:

  • 100 g borówek,
  • Syrop klonowy lub brązowy cukier

Dodatkowo:

  • Śmietana Łaciata 18%

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem, następnie odstawić na pół godziny.



Krok 2

W tym czasie zrobić dżem, borówki umyć i włożyć do rondelka wlać syrop klonowym smażyć 5-10 min, aż puszczą sok.



Krok 3

Smażyć naleśniki na złoty kolor, polać dżemem i podawać że śmietaną.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.