Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,cukrem pudrem i cukrem waniliowym, przesiać. Posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Mak wypłukać, zalać wodą i gotować na małym ogniu około pół godziny, ostudzić, osączyć i 2 razy przemielić w maszynce do mięsa. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do maku dodać rozpuszczone masło,bułkę tartą, proszek do pieczenia, żółtka, cukier, miód, dżem, bakalie i aromaty. Połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek, wymieszać.
Połowę ciasta rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem kwadratowej tortownicy, nakłuć widelcem, wyłożyć masę makową, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta, nakłuć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175°C około 30 minut.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po łyżce cukru pudru, ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Pod koniec dodać ocet i przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Podpieczone ciasto posmarować powidłami.
Wyłożyć pianę, ponownie włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15-20 minut.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
bietka
Opublikowany: 2018-12-11 09:49:00
Na sam widok ślinka cieknie :)
Odpowiedz