Ciasto z makiem pod bezową kołderką

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag masła Łaciate
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany Łaciata 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 0,5 kg maku
  • 4 jajka
  • ⅔ szklanki cukru
  • 2 łyżki dżemu
  • 10 dag masła Łaciate
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • Aromat migdałowy
  • Aromat pomarańczowy

Beza:

  • 3 białka
  • Szczypta soli
  • ⅓ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu

Dodatkowo:

  • 200 ml powideł śliwkowych

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,cukrem pudrem i cukrem waniliowym, przesiać. Posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.





Masa makowa

Mak wypłukać, zalać wodą i gotować na małym ogniu około pół godziny, ostudzić, osączyć i 2 razy przemielić w maszynce do mięsa. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do maku dodać rozpuszczone masło,bułkę tartą, proszek do pieczenia, żółtka, cukier, miód, dżem, bakalie i aromaty. Połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek, wymieszać.






Połowę ciasta rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem kwadratowej tortownicy, nakłuć widelcem, wyłożyć masę makową, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta, nakłuć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175°C około 30 minut.





Beza

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po łyżce cukru pudru, ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Pod koniec dodać ocet i przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać.






Podpieczone ciasto posmarować powidłami.






Wyłożyć pianę, ponownie włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15-20 minut.





Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2018-12-11 09:49:00

Na sam widok ślinka cieknie :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.