Ciasto z rabarbarem i pianką

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 5 żółtek
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag masła Łaciate
  • 1 łyżka gęstej śmietany Łaciata 30%
  • 10 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżki kakao

Pianka:

  • 5 białek
  • 20 dag drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka octu

Dodatkowo:

  • 80 dag pokrojonego rabarbaru
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Bułka tarta

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier z wanilią, żółtka, masło, śmietanę i margarynę.





Krok 2

Wszystko posiekać, zagnieść ciasto. Odkroić ¼, podzielić na pół i jedną część połączyć z kakao. Każdą część oddzielnie zawinąć w folię i włożyć na 15-20 minut do zamrażarki.





Krok 3

Blaszkę o wymiarach 36/24 wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać bułką tartą.





Krok 4

Następnie wyłożyć obrany ze skórki i pokrojony rabarbar.





Krok 5

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier i cukier z wanilią. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, delikatnie wymieszać.





Krok 6

Wyłożyć na rabarbar, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto jasne i ciemne. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 45-50 minut. Pierwsze 20 minut piekarnik nastawić na pieczenie tylko dół, a następnie góra i dół.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.