Kawowo-pomarańczowe ciasteczka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 35 dag mąki tortowej
  • 20 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • Kilka kropel aromatu pomarańczowego

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę z łyżeczką śmietany rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao, kawę rozpuszczoną w 1 łyżeczce wrzącej wody, wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem. Następnie dodać żółtko, śmietanę i dokładnie posiekać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać skórkę pomarańczową, aromat. Do drugiej rozpuszczoną czekoladę. Oddzielnie zagnieść oba ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasta rozwałkować na grubość 4-5 mm.





Krok 2

Foremką lub szklaneczką wycinać krążki. Na środku każdego krążka mniejszą foremką wyciąć ciasteczko i przełożyć do krążka drugiego koloru.





Krok 3

Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175°C około 12 minut.





Wskazówki

Ciasteczka można ozdobić według własnego uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.