Babeczki Mikołajkowe

Autor:

Aneta Gwiner

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką


Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Środek

  • 3 gruszki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cydru
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Babeczki

  • 200 g czekolady deserowej
  • 180 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płatki czekoladowe

dekoracja

  • śmietanka 36% łaciata
  • barwnik czerwony

Przygotowanie

Środek
Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Wodę gotujemy z cydrem, sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem.Wkładamy gruszki i gotujemy ok 15 minut po przykryciem. Zdjąć przykrywkę i gotować gruszki bez pokrywki.

Babeczki
Czekoladę roztapiamy z masłem i kakao. Zdjąć z ognia. Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i dodajemy masę czekoladową. Wszystko miksujemy. Dodajemy posypkę i mieszamy. Gruszki wkładamy do papilotek. Ciasto przelewamy do papilotek z gruszką i i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 20 minut.

Dekoracja
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Dodajemy barwnik (zostawiamy odrobinę białej bitej śmietany) i mieszamy. Na ostudzone babeczki wykładamy bitą śmietanę tak aby powstała czapka Mikołaja.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.