Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Wodę gotujemy z cydrem, sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem.Wkładamy gruszki i gotujemy ok 15 minut po przykryciem. Zdjąć przykrywkę i gotować gruszki bez pokrywki.
Czekoladę roztapiamy z masłem i kakao. Zdjąć z ognia. Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i dodajemy masę czekoladową. Wszystko miksujemy. Dodajemy posypkę i mieszamy. Gruszki wkładamy do papilotek. Ciasto przelewamy do papilotek z gruszką i i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 20 minut.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Dodajemy barwnik (zostawiamy odrobinę białej bitej śmietany) i mieszamy. Na ostudzone babeczki wykładamy bitą śmietanę tak aby powstała czapka Mikołaja.
Dodaj komentarz