Babeczki Mikołajkowe

4.67
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Aneta Gwiner

Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Środek

3 gruszki

1/2 szklanki wody

1 szklanka cydru

sok z 1 cytryny

1/2 szklanki drobnego cukru

1 łyżeczka cynamonu

Babeczki

200 g czekolady deserowej

180 g masła

3 łyżki kakao

2 jajka

150 g cukru pudru

180 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

płatki czekoladowe

dekoracja

śmietanka 36% łaciata

barwnik czerwony

Przygotowanie

Środek

  • Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Wodę gotujemy z cydrem, sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem.Wkładamy gruszki i gotujemy ok 15 minut po przykryciem. Zdjąć przykrywkę i gotować gruszki bez pokrywki.

Babeczki

  • Czekoladę roztapiamy z masłem i kakao. Zdjąć z ognia. Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i dodajemy masę czekoladową. Wszystko miksujemy. Dodajemy posypkę i mieszamy. Gruszki wkładamy do papilotek. Ciasto przelewamy do papilotek z gruszką i i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 20 minut.

Dekoracja

  • Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Dodajemy barwnik (zostawiamy odrobinę białej bitej śmietany) i mieszamy. Na ostudzone babeczki wykładamy bitą śmietanę tak aby powstała czapka Mikołaja.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0