Ciecierzycę zalewamy zimną tak, by wody było 3 razy więcej, niż ciecierzycy. Zostawiamy do namoczenia na 12 godzin. Następnie gotujemy w tej samej wodzie 45 minut. Pod koniec solimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i olej kokosowy. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy bakłażana pokrojonego w kostkę, dusimy kilka minut. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, dodajemy do bakłażana. Podsmażamy przez około 2-3 minuty, następnie dodajemy zawartość patelni do ciecierzycy. Gotujemy 5 minut. Dodajemy pomidory w puszce oraz przyprawy i znów gotujemy 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy.
Zagęszczamy danie mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj komentarz