Ciecierzyca z bakłażanem i pieczarkami

Autor:

Ania321

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 bakłażan
  • 200 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 czubata łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Ciecierzycę zalewamy zimną tak, by wody było 3 razy więcej, niż ciecierzycy. Zostawiamy do namoczenia na 12 godzin. Następnie gotujemy w tej samej wodzie 45 minut. Pod koniec solimy.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę i olej kokosowy. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy bakłażana pokrojonego w kostkę, dusimy kilka minut. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, dodajemy do bakłażana. Podsmażamy przez około 2-3 minuty, następnie dodajemy zawartość patelni do ciecierzycy. Gotujemy 5 minut. Dodajemy pomidory w puszce oraz przyprawy i znów gotujemy 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy.



Krok 3

Zagęszczamy danie mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.