Pizza z wędliną i pieczarkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 20 dag pomidorów
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 10 dag baleronu
  • 10 dag pieczarek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 10 dag sera żółtego
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Cukier do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże połączyć z cukrem, ciepłą wodą, mąką i żółtkiem. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać sól, olej i dokładnie wyrobić. Uformować krążek i odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia.





Krok 2

Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę i nasiona, miąższ zmiksować, połączyć z cebulą, odparować.





Krok 3

Na drugiej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i baleron. Połączyć z pomidorami, dodać zioła, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać.





Krok 4

Farsz wyłożyć na wyrośnięty krążek ciasta, ułożyć pokrojone pieczarki. Po wierzchu posypać startym żółtym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec około 8-10 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.