Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Drożdże połączyć z cukrem, ciepłą wodą, mąką i żółtkiem. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać sól, olej i dokładnie wyrobić. Uformować krążek i odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia.
Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę i nasiona, miąższ zmiksować, połączyć z cebulą, odparować.
Na drugiej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i baleron. Połączyć z pomidorami, dodać zioła, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać.
Farsz wyłożyć na wyrośnięty krążek ciasta, ułożyć pokrojone pieczarki. Po wierzchu posypać startym żółtym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec około 8-10 minut.
Dodaj komentarz