Conchiglioni z wołowiną, szpinakiem i fetą

Raj dla miłośników kuchni włoskiej. Wielkie muszle Conchiglioni nadziewane aromatyczną wołowiną, pysznym szpinakiem i słoną fetą. Już nigdy więcej oklepanych, nudnych, makaronowych dań!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Sos beszamelowy:

  • - 2 łyżki mąki pszennej
  • - 2 łyżki masła
  • - 300 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Składniki:

  • - 250 g zmielonego mięsa wołowego
  • - 1 opakowanie conchiglioni
  • - 2 łyżki oleju
  • - 100 g szpinaku
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - ½ czerwonej papryki
  • - 1 opakowanie sera feta
  • - 1 pęczek koperku

Przygotowanie

Krok 1

Conchiglioni gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju, a następnie wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.



Krok 2

Obieramy cebulę i czosnek. Podsmażamy lekko na patelni. Kroimy w kostkę paprykę i dodajemy na patelnię. Dodajemy mielone mięso wołowe, mieszamy i smażymy przez 5 minut.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Do mięsa dodajemy szpinak, dolewamy ½ szklanki wody. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż farsz się zredukuje. Odstawiamy z ognia i studzimy.



Krok 4

Do wystudzonego farszu dodajemy pokrojoną fetę. Muszle makaronu napełniamy farszem. Przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy masło i przesiewamy do niego powoli mąkę, cały czas mieszając. Kiedy mąka zaczyna się charakterystycznie pienić, dodajemy śmietankę Łaciatą i mieszamy do zgęstnienia, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Beszamelem zalewamy muszle i pieczemy 30 minut w 190 stopniach. Dekorujemy posiekanym koperkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.