Raj dla miłośników kuchni włoskiej. Wielkie muszle Conchiglioni nadziewane aromatyczną wołowiną, pysznym szpinakiem i słoną fetą. Już nigdy więcej oklepanych, nudnych, makaronowych dań!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Conchiglioni gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju, a następnie wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Obieramy cebulę i czosnek. Podsmażamy lekko na patelni. Kroimy w kostkę paprykę i dodajemy na patelnię. Dodajemy mielone mięso wołowe, mieszamy i smażymy przez 5 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Do mięsa dodajemy szpinak, dolewamy ½ szklanki wody. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż farsz się zredukuje. Odstawiamy z ognia i studzimy.
Do wystudzonego farszu dodajemy pokrojoną fetę. Muszle makaronu napełniamy farszem. Przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy masło i przesiewamy do niego powoli mąkę, cały czas mieszając. Kiedy mąka zaczyna się charakterystycznie pienić, dodajemy śmietankę Łaciatą i mieszamy do zgęstnienia, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Beszamelem zalewamy muszle i pieczemy 30 minut w 190 stopniach. Dekorujemy posiekanym koperkiem.
Dodaj komentarz