Kurczak w pietruszkowej odsłonie

Schabowe, ale nie ze schabu, a z piersi z kurczaka. Na dodatek aromatyczne i przepyszne w smaku. Już nigdy nie wrócisz do tradycyjnego przepisu! Idealne do frytek.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 filety z kurczaka
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 jajko
  • - 1 szklanka bułki tartej
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • - 5 łyżek oleju
  • - cytryna do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Filety kroimy na odpowiadające nam wielkością części i rozbijamy tłuczkiem. Natkę pietruszki blendujemy na „papkę” i doprawiamy solą oraz pieprzem.



Krok 2

Kurczaka nacieramy bardzo dokładnie „papką” z natki pietruszki.



Krok 3

Do bułki tartej dodajemy czosnek granulowany. Mieszamy.



Krok 4

Filety maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w tartej bułce, a następnie smażymy do zarumienienia. Podajemy z frytkami i plasterkami cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.